Växande spänningar mellan Nordkorea och Sydkorea

Växande spänningar mellan Nordkorea och Sydkorea
Antalet missiler avfyrade av Nordkorea. Källa: Sydkoreas samt Japans försvarsministerier.

USA och Sydkorea ser ”ett växande hot” från Nordkoreas kärnvapenprogram" och uppdaterade 13 november sitt säkerhetsavtal, med ökat fokus på att avskräcka kärnvapenhotet från Nordkorea. Uppdateringen var den första på tio år och skedde i samband med amerikanske försvarsministern Lloyd Austins besök i Seoul. Detta var ett svar på det toppmötet mellan Kim Jong Un och Vladimir Putin i september där man beslutade om ökat militärt samarbete.

Spänningarna mellan Nord – och Sydkorea växer. De senaste åren har Nordkorea skyndat på sitt missilprogram samtidigt som Sydkorea tillsammans med USA har ökat mängden militärövningar. Nordkorea testade senast 2017 en kärnladdning som var sex gånger kraftigare än den atombomb USA släppte över Hiroshima 1945.

Avtalet säger att USA vid en attack från Nordkorea kommer att mobilisera sin fulla militära kapacitet. De senaste månaderna har USA bland annat placerat en kärnvapenbestyckad atomubåt och ett B-52 bombplan som kan avfyra kärnvapen i Sydkorea. Länderna har i år genomfört sin största gemensamma militärövning på fem år. Sydkoreas president Yoon Suk Yeol uttalade att man även är förberedd på ”alla typer av provokationer, inklusive en Hamasliknanade attack” ifrån Nordkorea. Yoons regering överväger att suspendera det avtal som slöts med Nordkorea 2018 om att minska spänningarna vid gränsen mellan länderna.