Brittiska myndigheter svartlistar kritiker

Brittiska myndigheter registrerar i hemlighet personer som kritiserat regeringen, i syfte att hindra dessa från att deltaga vid tillställningar. Man har riktlinjer som går ut på att googla experter och vetenskapsmän t ex på ”kritik av premiärministern”, samt att gå igenom personernas profiler på Linkedin, Facebook, Instagram och Twitter.

Syftet med åsiktsregistreringen är uttryckligen att hindra regeringskritiska vetenskapsmän, experter m fl från att deltaga på konferenser och andra tillställningar organiserade av myndigheterna.

Minst 15 olika myndigheter har ägnat sig åt denna åsiktsregistrering, rapporterar The Guardian 18 november. Detta inkluderar bl a departementen för hälsa, kultur, miljö, media, idrott, inrikes affärer och livsmedel.

Experten på kemiska vapen Dan Kaszeta, avbokades i april från en försvarskonferens efter att myndighetspersoner hittat uttalanden från honom på nätet där han kritiserat regeringen. Kaszeta säger till The Guardian att han känner till tolv andra personer som också blivit svartlistade, men att flera av dessa är rädda för att tala offentligt om detta.