Arabledare väljer oljedollar framför Palestina
Ett unikt möte skedde i helgen (11/11): för första gången på över ett decennium besökte en Iransk representant i form av president Ebrahim Raisi Saudiarabien. Detta skedde vid ett gemensamt möte mellan statschefer från Arabförbundet samt Organization of Islamic Cooperation (OIC), där 57 länder ingår.
Mötet visade dels hur Israel lyckats ena alla länder i regionen emot sig. Men det visade också på hur korrumperade och uppknutna till väst flera av regimerna i regionen är samt på den oenighet som finns mellan länderna. Irans förslag att bryta diplomatiska kontakter med Israel förkastades av bl a Förenade Arab Emiraten och Bahrain vilka 2020 normaliserade sina relationer med Israel under det s k Ambraham Avtalet.
Mellanösterns länder har ett potentiellt oerhört starkt påtryckningsmedel i form av oljan. Iran och Algeriet ville på mötet också att man skulle hota med ekonomiska sanktioner. Bara hotet om oljeembargo skulle få oljepriset att skjuta iväg och leda till börsras i Europa och USA. Pressen på en vapenvila skulle bli enorm. Israel självt är beroende av oljeimport, en stor del av denna kommer från Kazakstan och passerar Turkiet på sin väg till Israel. President Tayyip Erdoğan har fördömt Israel i hårda ordalag men tills vidare fortsätter oljeleveranserna till Israel som förut. Förslagen om att hota med sanktioner avvisades, framförallt verkar det vara Saudiarabien och Egypten som ställde sig emot dessa förslag.
Netanyahu uppmanade i helgen på ett arrogant sätt arabledarna att ”hålla tyst”. Den stora tragiken är att trots de fasansfulla tv-bilderna på döda palestinska barn, trots massfördrivningen av hundratusentals från sina hem, trots terrorbombningarna av Gazas sjukhus, så nöjer sig arabledarna med muntliga fördömanden.
När det kommer till handling är arabledarna ovilliga att göra någonting som kan rubba deras handelsrelationer med väst. Än så länge lämnar man i praktiken palestinierna åt sitt öde.
Men de militära konfrontationerna mellan Israel och Hezbollah vid Libanons gräns samt även mellan amerikanska styrkor och islamiska miliser i Syrien fortsätter dock att eskalera och har krävt fler dödsoffer, även på den amerikanska sidan. Risken för ett större krig är fortsatt överhängande.